Masáž a fyzioterapia obrázok

Masáž alebo fyzioterapia?

Sylvester Pečimon  - Hlavný fyzioterapeut SylvoRehab
Sylvester Pečimon
16. jún 2022

Kedy mi pomôže masér a kedy fyzioterapeut?

Fyzioterapeut alebo masér? To je častá dilema mnohých našich klientov. Ľudia zvyčajne pri akútnej alebo chronickej bolesti chrbta vyhľadajú najprv pomoc maséra. Treba si najmä uvedomiť aký účinok má na naše telo masáž a aký fyzioterapia.

Masáž

masáž obrázok

Masáž je v prvom rade príjemným zážitkom, naše telo zrelaxuje, uvoľní napätie vo svaloch, ktoré nám často spôsobuje bolesť. Masážou vieme tiež odstrániť bolesti hlavy, znížiť stres či podporiť funkciu cievneho a lymfatického systému. Masáž je taktiež výbornou voľbou pre športovcov či už po náročnom tréningu alebo naopak ako stimulácia pred výkonom. Avšak masáž je len časťou fyzioterapie, ktorá je predovšetkým komplexnou liečbou.

Fyzioterapia

fyzioterapia obrázok

Fyzioterapeut sa zaoberá tým, prečo dané svaly zatuhli a prečo máte určité svaly skrátené či oslabené. Tým hľadá príčinu Vášho zdravotného problému. Každej terapii preto predchádza dôkladné vstupné vyšetrenie. Zistíme všetky dôležité informácie o Vašom tele a podľa toho nastavíme program fyzioterapie.

Fyzioterapia pozostáva z manuálnych, mobilizačných techník. Zameriavame sa najmä na uvoľnenie napätia vo svaloch, kĺboch a tým sa snažíme obnoviť funkciu v daných segmentoch.

Ďalšou časťou fyzioterapie je samozrejme pohybová liečba. Snažíme sa obnoviť správnu funkciu svalov, vyrovnať vzniknutú svalovú nerovnováhu. Ak je totiž naše telo v dokonalej harmónii a svalovej rovnováhe, nevznikajú svalové spazmy či kĺbové blokády. Taktiež sa znižuje tlak na naše platničky v chrbtici. Práve to je správnou cestou k dlhodobému vyriešeniu vášho problému. Fyzioterapeut je taktiež dôležitou súčasťou liečby pacienta po úrazoch alebo operáciách. Aj tu sa snažíme urýchliť rekonvalescenciu a prinavrátiť tak pacientovi stratenú funkciu v určitej časti tela.

Poslednou a neoddeliteľnou súčasťou fyzioterapie je prevencia. Fyzioterapeut si od každého klienta odoberie anamnézu, ktorá obsahuje taktiež informácie o Vašej práci, koníčkoch či športoch ktoré vykonávate. Podľa toho vie aké máte pohybové návyky a kde dochádza k preťaženiu. Na základe odobratej anamnézy vie určite správny smer terapie ako dané pohybové návyky zmeniť či skompenzovať.

Indikácie fyzioterapie:

  • Bolesti chrbtice – „vysunutá platnička“, svalový spazmus, skolióza, kyfóza, zápal sedacieho nervu a iné.
  • Chybné držanie tela
  • Bolesti kĺbov – koxartróza, gonartróza
  • Zápaly svalov, kĺbov
  • Stavy po úrazoch – zlomeniny, natiahnuté svaly, natiahnuté/natrhnuté šľachy, vyvrtnutý členok
  • Stavy po operáciách – urýchlenie rekonvalescencie
  • Ochorenia chodidiel – ploché nohy, padnutá priečna klenba, vybočený palec (hallux valgus)
  • A mnohé iné či už neurologické alebo ortopedické ochorenia.

Ak máte bolesti či inú poruchu pohybového aparátu, naši fyzioterapeuti sú Vám k dispozícii aby sme našli spoločnú cestu ako vyriešiť Váš zdravotný problém.