fyzioterapia po operacii obrazok

Fyzioterapia po operácií

Sylvester Pečimon  - Hlavný fyzioterapeut SylvoRehab
Sylvester Pečimon
22. december 2022

Fyzioterapia po operácii, alebo teda v období pred a po operácii má nesmierne dôležité zastúpenie. Terapia je individuálna a záleží od konkrétneho operačného výkonu a samozrejme od samotného pacienta – jeho kondície, svalovej sily, alebo iných zdravotných problémov, ktoré by mohli proces zotavenia sa skomplikovať.

Fyzioterapia je rozdelená na predoperačné a pooperačné obdobie.

Fyzioterapia pred operáciou

Cieľom predoperačnej fyzioterapie je príprava pacienta na samotný operačný výkon. Keďže operácia je pre pacienta veľkou záťažou, často dochádza k oslabeniu svalov v dôsledku dočasnej imobilizácie, je obmedzená kĺbová pohyblivosť, dochádza k skráteniu určitých svalových skupín. Operácia má taktiež negatívny vplyv na kardiovaskulárny systém, dýchanie a pod.

V predoperačnom období fyzioterapeut dôkladne vyšetrí pacienta. Na základe vyšetrenia a operácie, ktorú pacient podstúpi, fyzioterapeut navrhne terapiu, ktorá a u pacienta eliminuje svalový úbytok a zachová čo najlepšiu pohyblivosť v operovanom segmente. Jednoducho pacienta dostaneme do čo najlepšej fyzickej kondície. V predoperačnej fáze je taktiež dôležité pacienta edukovať o priebehu fyzioterapie v pooperačnom období, o polohovaní a ďalších postupoch, aby sa pacient lepšie vedel pripraviť a zvládnuť obdobie po operácií.

Fyzioterapia po operácii

fyzio po operacii

Fyzioterapia po operácii sa líši v závislosti od toho, v akom pooperačnom období sa pacient nachádza.

Akútne pooperačné obdobie

  • Edukácia pacienta: v prvých dňoch je dôležité najmä edukovať pacienta o tom aké pohybové činnosti môže vykonávať, aké pohyby nesmie robiť, alebo akým polohám sa má vyhnúť. Taktiež je dôležité vysvetliť pacientovi, akou váhou smie zaťažiť operovanú končatinu. Fyzioterapeut taktiež vysvetlí pacientovi správne polohovanie a manipuláciu s operovaným segmentom / končatinou.
  • Lokálna kryoterapia: v akútnej fáze často využívame prostriedky lokálnej kryoterapie ( ľadovanie, zachladenie ) na daný segment. Má predovšetkým protizápalový účinok a sťahuje pooperačný opuch.

Subakútne pooperačné obdobie

  • Starostlivosť o jazvu: fyzioterapeut robí mobilizáciu jazvy, vďaka ktorej zabránime vytvoreniu zrastov a nedostatočnému prekrveniu, či pohyblivosti mäkkých tkanív v okolí jazvy.
  • Prostriedky fyzikálnej terapie: využívame liečebné účinky elektroterapie, ultrazvuku, magnetoterapie, vďaka ktorým sa urýchli proces hojenia a regenerácie poškodeného tkaniva.
  • Manuálne techniky: využívame mäkké techniky, mobilizačné techniky, posun fascií, manuálnu lymfodrenáž pri opuchoch a mnohé ďalšie.
  • Kinezioterapia ( liečba pohybom): Cvičiť začíname s pacientom samozrejme na základe dohovoru s operatérom, nakoľko spolupráca fyzioterapeut – lekár je nevyhnutná pre správne nastavenie terapie pre pacienta. Kinezioterapia je pacientovi indikovaná čo najskôr, v závislosti od typu operácie. Snažíme sa tak vyhnúť dlhodobej imobilizácii. Cvičíme na zlepšenie kĺbovej pohyblivosti, zlepšenie svalovej sily, naťahujeme skrátené svaly. Využívame taktiež prvky respiračnej fyzioterapie na zlepšenie dychového stereotypu, cvičíme cievnu gymnastiku ako prevencia vzniku trombózy. Cvičenie je cielené na prinavrátenie celkovej kondície pacienta, zlepšenie jeho sebaobsluhy a znovu zaradenie pacienta do bežného života.

Indikácie fyzioterapie po operácií

  • umelé kĺbové náhrady: totálne endoprotézy kolenných kĺbov, bedrových kĺbov, ramien
  • artroskopia: kolena ( operácie meniskov, väzov, chrupaviek), rameno ( impigment syndróm, poškodenie rotátorovej manžety, poškodenie AC kĺbu)
  • stavy po luxáciách kĺbov
  • operácie chrbtice: vysunutá platnička, stav po fraktúre stavca
  • stavy po operáciách karpálneho tunelu
  • stavy po OP rôznych typov zlomenín
  • a mnohé ďalšie

Ak ste po operácií, alebo Vám operačný výkon len plánujú, neváhajte nás kontaktovať, radi Vám pomôžeme toto náročné obdobie zvládnuť.

Ďalšie články

Skolióza main image
Sylvester Pečimon  - Hlavný fyzioterapeut SylvoRehab
Sylvester Pečimon
10. máj 2023

Skolióza

Skolióza je priestorová deformita chrbtice v 3 rovinách. Najvýraznejšie vychýlenie chrbtice je do strany, avšak dochádza taktiež k rotácií stavcov a vyklenutiu dopredu alebo dozadu. Postihuje najmä dievčatá v detskom a dospievajúcom veku. Zmena tvaru chrbtice ovplyvňuje zmenu funkcie chrbtice, ako aj horných a dolných končatín. Celé telo je nútené prispôsobiť sa danej asymetrii. Táto zmena postavenia sa prejaví na zmene funkcie svalového systému. Pri výraznejšej krivke vie ovplyvniť taktiež funkciu dýchania, či vnútorných orgánov. V neposlednom rade má skolióza vplyv na sociálne a psychologické faktory v detstve aj v dospelosti. Najčastejšie je to pre určité obmedzenie vykonávať nejakú prácu, či šport, alebo taktiež aj z estetického hľadiska.

bolesti hlavy hlavný obrázok
Sylvester Pečimon  - Hlavný fyzioterapeut SylvoRehab
Sylvester Pečimon
08. marec 2023

Bolesti hlavy

Bolesti hlavy majú mnoho príčin. Každý kto niekedy zažil bolesť hlavy vie, aký je to nepríjemný pocit. Nevieme sa na nič sústrediť, obmedzuje nás pri bežnom fungovaní. Častokrát nemusí ísť o nič vážne, najmä keď sa bolesť hlavy vyskytne ojedinele. Ak sa bolesti hlavy vyskytujú často, v pravidelných intervaloch a sú intenzívne, treba daný problém riešiť s odborníkom.

kinesiotaping fotografia
Sylvester Pečimon  - Hlavný fyzioterapeut SylvoRehab
Sylvester Pečimon
10. január 2023

Kinesiotaping

Kinesiotaping je efektívnou a účinnou doplnkovou metódou fyzioterapie. Správnou aplikáciou kinesiotapu na postihnutú časť tela vyvoláme priaznivý terapeutický efekt. Pomáha nám znížiť svalové napätie, odstrániť bolesť, stimulovať oslabené svaly či podporí kĺbovú funkciu. Taktiež podporuje činnosť lymfatického systému, tým redukuje opuchy a zápalové procesy.

Prečítajte si ďalšie články na našom blogu.