bolesť krčnej chrbtice cvičenie

Sedavé zamestnanie a bolesť krčnej chrbtice

Sylvester Pečimon  - Hlavný fyzioterapeut SylvoRehab
Sylvester Pečimon
16. august 2022

V dnešnej dobe sa väčšina z nás živí sedením a prácou s počítačom alebo smartfónom. Čoraz viac ľudí sa práve z tohto dôvodu sťažuje na bolesť krčnej chrbtice alebo bolesť v inej časti chrbta. Bolesti v oblasti krčnej chrbtice môžu taktiež spôsobovať aj bolesti hlavy, pískanie v ušiach a pod.

Nedostatok pohybu

Pohyb je človeku prirodzený, má byť primeraný vzhľadom k našej kondícií a má byť najmä pravidelný. Ak budeme naše telo dlhodobo udržiavať v rovnakej pozícií bez pohybu, dôjde k preťaženiu určitého segmentu a následne poškodeniu. Dôležitá je najmä prevencia, aby sme daným problémom predišli ešte pred ich vznikom.

Ergonómia pracoviska

  • stolička: výber správnej stoličky je určite vhodné prebrať s fyzioterapeutom. Má mať oporu celej chrbtice vrátane hlavy, nastaviteľný sklon operadla, nastaviteľnú výšku sedadla, dôležité su taktiež opierky rúk. Má byť samozrejme pohodlná a človek by si ju mal v prvom rade vyskúšať.
  • monitor má byť vo výške očí, v prípade laptopu/notebooku platí to isté, teda podložiť notebook tak aby bol vo výške vašich očí aby bola hlava vo svojej prirodzenej polohe a nie v predklone.
  • klávesnica a myš je v primeranej výške aby sme pri práci mohli mať predlaktia voľne opreté o opierky stoličky.

Počas pracovnej doby je dôležité aspoň každú hodinu vstať a poprechádzať sa napríklad po kancelárií, prípadne si telo trocha „ponaťahovať“. Taktiež je vhodné pridať aspoň raz za deň pár jednoduchých cvikov, ktorými si uvoľníte preťažené svaly, či naopak aktivujete svaly, ktoré nič nerobia a teda slabnú.

Cviky v kancelárii na bolesť krčnej chrbtice

krcna chrbtica cvik 1
  • ťaháme hlavu do strany akoby sme chceli položiť ucho na rameno. Nezdvíhame rameno na opačnej strane. V krajnej pozícií držíme 30 sekúnd a zhlboka dýchame. Cítime mierny ťah svalu na opačnej strane krku. Následne zopakujeme na opačnú stranu.
krcna chrbtica cvik 2
  • potiahneme hlavu do predklonu a rotácie akoby sme si chceli pozrieť do vačku. Nezdvíhame rameno na opačnej strane. V krajnej pozícií držíme 30 sekúnd a zhlboka dýchame. Následne hlavu pomaly vrátime späť do základnej pozície a zopakujeme na opačnú stranu.
krcna chrbtica cvik 3
  • Hlava ide do predklonu, horné končatiny úplne uvoľníme a váhou horných končatín ťaháme hlavu do predklonu. V predklone je iba krčná chrbtica, zvyšok chrbtice zostáva napriamený v rovine. Zhlboka dýchame, v pozícií držíme 30 sekúnd a následne vrátime do základnej pozície.
krcna chrbtica cvik 4
  • rukami zatiahneme hrudník dole a hlavu mierne zakloníme. Cítime mierny ťah v oblasti krku nad našimi dlaňami. Zhlboka dýchame a držíme pozíciu 30 sekúnd, následne vrátime do základnej pozície a zopakujeme na opačnú stranu.
krcna chrbtica cvik 5
  • napriamime krčnú chrbticu tým, že mierne zasunieme bradu ku krku. Zatlačíme dlaňami rúk proti stehnám, zhlboka dýchame do brucha a spodných rebier, držíme pozíciu 20 sek. Cvik opakujeme 3 krát.
krcna chrbtica cvik 6
  • stoj pri stene, hlava opretá o loptu o stenu, krčná chrbtica napriamená, zatiahnutá brada. Držíme pozíciu 20 sek.

Cviky ukázané v tomto článku sú len základné cvičenia slúžiace skôr ako prevencia pred vznikom určitých ťažkostí spôsobených sedavým zamestnaním.

Ak už trpíte pravidelnými bolesťami krčnej chrbtice, bolesťami hlavy a ďalšími sprievodnými príznakmi, určite odporúčame návštevu našich fyzioterapeutov, ktorý Vás dôkladne vyšetria a nájdu príčinu Vášho problému. Rehabilitačný program musí byť prísne individuálny a ušitý tak povediac „na mieru“.